nedeľa 2. októbra 2016

Kuchon z teľacej pečene

800 g teľacej pečene, 100 g hovädzieho špiku, 2 žemle, 1 ½ dl mlieka, 100 g šampiňónov, petržlenová vňať, cibuľa, 40 g masti, soľ, majorán, mleté čierne korenie, 0,5 g muškátového kvetu, 20 g strúhanky, ½ bravčovej sieťky
Teľaciu pečeň odblaníme a pokrájame na kúsky. Hovädzí špek a žemle namočené v mlieku a vytlačené zomelieme. Šampiňóny, vňať a cibuľku nadrobno pokrájame, udusíme na masti, pridáme do zomletej pečene, posolíme, pridáme čierne korenie, majorán, muškátový kvet, vajcia a spolu zamiešame. Bravčovú sieťku rozotrieme, posypeme strúhankou, uložíme do nej zamiešanú pečeň, zabalíme, vložíme do vymasteného pekáča, posypeme strúhankou a upečieme v rúre. Upečený kuchon pokrájame a polejeme výpekom.

Sypaný jablkový koláč

1 kg postrúhaných jabĺk, 250 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 250 g detskej krupice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 1 vrecúško škoricového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, marhuľový (alebo iný) džem, 125 g masla
Múku, krupicu, cukor a kypriaci prášok zmiešame a zmes rozdelíme na tri časti. Na vymastený pekáč navrstvíme jednu časť múkovej zmesi. Posypeme polovicou postrúhaných jabĺk, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a džemom. Zasypeme ďalšou tretinou múkovej zmesi, jablkami, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom, džemom.

sobota 1. októbra 2016

Zaprávané držky

50 dag držiek, 4 dag masti, 6 dag cibule, 4 dag hladkej múky, 1/4 l mlieka, soľ, červená paprika, korenie, voda
Čisté držky dáme do studenej vody variť. Počas varenia vodu 2—3 razy vymeníme. Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme postrúhanú cibuľu a červenú papriku. Prilejeme vodu z držiek, mlieko, soľ, korenie a povaríme. Nakoniec pridáme uvarené držky pokrájané na rezance.Podávame so zemiakovou kašou.

Hovädzí údený jazyk

60 dag hovädzieho jazyka, voda
Umytý údený jazyk varíme vo vode do mäkka. Uvarený ešte teplý olúpeme a pokrájame cez vlákna na tenké plátky.

Varený jazyk s omáčkou

40 dag  jazyka, 4 dag masti, 2 dag cibule, 6 dag hladkej múky, 8 dag rajčiakového pretlaku, 2 dag cukru, voda, soľ
Umytý jazyk uvaríme v posolenej vode. Po uvarení ho vyberieme, olúpeme a pokrájame na väčšie plátky. Z masti a múky pripravíme červenú zápražku, pridáme postrúhanú cibuľu, popražíme, rozriedime vývarom z jazyka a rajčiakovým pretlakom, povaríme a osladíme.

Srdce na smotane

40 dag srdca, 3 dag masti, 2 dag cibule, 5 dag hladkej múky, 1/2 dag cukru, 2 dl kyslej smotany, voda, soľ, bobkový list, čierne korenie ocot
Umyté srdce uvaríme v posolenej vode s celým čiernym korením a bobkovým listom. Po uvarení ho vyberieme, pokrájame na plátky, dáme na postrúhanú cibuľku zapenenú na masti, zalejeme zátrepkou z kyslej smotany a múky a povaríme. Podľa chuti ešte okyslíme, posolíme a pridáme cukor. Omáčku riedime vývarom zo srdca.

Dusené teľacie obličky

50 dag teľacích obličiek, 6 dag masti alebo oleja, 5 dag cibule, 2 dag hladkej múky, červená paprika, rasca, soľ, čierne korenie
Na masti zapeníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, mletú rascu, korenie, pokrájané obličky. Mäkké obličky zaprášime múkou, trochu podlejeme vodou, krátko povaríme a pred podaním posolíme. 

Hovädzia pečeň na slanine

50 dag hovädzej pečene, 5 dag masti, 8 dag cibule, 2 dag rajčiakového pretlaku, 4 dag údenej slaniny, 2 dag hladkej múky, soľ, čierne korenie
Mladú hovädziu pečeň zbavíme blán, pokrájame na štyri rezne, mierne naklopeme, okraje narežeme, obalíme v múke a na rozpálenej masti rýchlo z oboch strán opečieme. Opečené rezne z masti vyberieme a do jej zvyšku pridáme postrúhanú cibuľu, opražíme do ružová, pridáme rajčiakový pretlak a opečené rezne, trošku podlejeme vodou a prikryté podusíme do mäkka. Počas dusenia rezne občas obrátime. Pred dodusením posolíme a okoreníme. Nakoniec na rezne nalejeme opraženú údenú slaninu pokrájanú na kocky.
Podávame s ryžou alebo zemiakmi.

Pečeň na cibuli

40 dag teľacej pečene, 4 dag masti alebo oleja, 8 dag cibule, 2 dag hladkej múky, soľ, rasca, majorán, červená paprika, voda
Teľaciu pečeň umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Postrúhanú cibuľku zapeníme na masti, pridáme pečeň, červenú papriku, rascu, majorán a dusíme. Mäkkú pečeň zaprášime múkou, prilejeme vývar alebo vodu a ešte spolu povaríme. Osolíme tesne pred podávaním, lebo pečeň po osolení tvrdne.

Dusený brzlík

40 dag brzlíka, 4 dag masti, 4 dag cibule, soľ, čierna korenie, voda
Umytý, pokrájaný brzlík dáme na posekanú cibuľu zapenenú na masti, popražíme, posolíme, podlejeme vodou a dusíme. Po udusení ho okoreníme čiernym korením.Podávame so zemiakmi alebo ryžou.