štvrtok 16. februára 2017

Baranina dusená na zelenine

500 g baranieho kare, 50 g masti, 50 g cibule, cervena paprika, sol, 50 g mladeho kalerabu, 50 g mrkvy, 100 g zeleneho hrasku, 10 g hladkej muky
Baranie maso obarime vriacou vodou a dobre umyjeme v studenej vode. Pokrajame na rezne a trosku naklepeme. Na masti spenime nadrobno posekanu cibulu, rezne na nej po oboch stranach opecieme, pridame cervenu papriku, sol, ocisteny a na kocky pokrajany kalerab a mrkvu a prikryte pomaly dusime vo vlastnej stave. Ked sa stava vyparila, podlievame horucou vodou, pridame olupany zeleny hrasok a spolu udusime do makka. Ked je maso makke, zaprasime mukou a podusime.

Baranie rebierko s cibuľovou kašou a syrom

600 g baranieho rebierka, 3 cibule, 80 g masla, hladka muka, 1/4 l smotany, 2 zltky, 50 g parmezanu, struhanka, sol, mlete cierne korenie, muskatovy oriesok
Ocistene rebierka naklepeme, osolime, okorenime a na rozpalenim masle z oboch stran opecieme, podlejeme horucou vodou a dusime do makka. Cibulu osupeme a v troske vody ju uvarime do makka. Pretrieme cez sito. Z druhej polovicky masla pripravime svetlu zaprasku, rozmiesanu s cibulovou kasou a zriedime troskou smotany. Kasa musi byt husta preto pridame zltky a polovicu nastruhaneho syra. Rebierko dame na pekac, potrieme cibulovou kasou, posypeme struhankou, zvysnym syrom, pokvapkame maslom a dame nachvilu do rury. Zvysnu cibulovu kasu zriedime smotanou, pridame zvysok syra a za staleho miesania prehrejeme. Rebierka prelejeme omackou a podavame s maslovymi haluskami.

Baranina dusená na hubách

600 g baranieho masa, 40 g oleja, 100 g cibule, mleta cervena paprika, mlete cierne korenie, sol, 20 g susenych hub, 10 g hladkej muky
Baranie maso obarime vriacou vodou, umyjeme, ususime utierkou, pokrajame na rezne a naklepeme. Na oleji spenime pokrajanu cibulu, pridame cervenu papriku, cierne korenie, sol a pod pokrievkou pomaly dusime vo vlastnej stave. Ocistene, umyte huby pridame k masu, podlejeme horucou vodou a spolu dusime do makka. Hotove zaprasime mukou a spolu chvilu povarime.

Baranina obložená zeleninou

1 kg baranieho pliecka, 500 g kelu, 150 g poru, 50 g mrkvy, 20 g zeleru, 200 g zeleneho hrasku, 400 g zemiakov, 1 bobkovy list, cele cierne korenie, 3 struciky cesnaku, 5 lyzic tatarskej omacky, sol
Baranie maso dobre umyjeme a varime, pridame pokrajane zemiaky, sol, cesnak a varime. Vyvar precedime. Pridame cele cierne korenie, bobkovy list, kel, zeleny hrasok, na kolieska pokrajany por, mrkvu a zeler. Vsetko uvarime. Baranie maso pokrajame na platky, pukladame na teplu misu, oblozime zemiakmi a zeleninou, polejeme tatarskou omackou a podavame.

Baranie rebierko

1 kg baranieho kare, 300 g kyslej kapusty, 100 g jacmennych krupov, 60 g susenych sliviek, sol, 2 struciky cesnaku, mlete cierne korenie, majoran, 2 polievkove lyzice rajciakoveho pretlaku, bobkovy list, 60 g cervenej cibule
Z baranieho kare nasekame rebierka, vyklepeme ich, osolime, okorenime, potrieme cesnakom a na prudkom ohni z obidvoch stran opecieme. Rebierka vyberieme, na tuku oprazime pokrajanu cibulu, pridame rajciakovy pretlak, zalejeme vodou. Do vriaceho zakladu vlozime opecene rebierka, bobkovy list, cesnak a dusime domakka. Maso vyberieme, do stavy pridame kyslu kapustu a napoly uvarene krupy. Dovarime, pridame susene slivky, dochutime majoranom, ciernym korenim a solou. Podavame s horucimi udusenymi baranimi rebierkami.

Baranina s cesnakom

baranie stehno, 3 vacsie struciky cesnaku, 3 lyzice oleja, 1 rajcina, 1 paprika, sol
Z baranieho masa odstranime loj, obarime ho horucou octovou vodou a husto poprestykame posekanym cesnakom, polozime do rajnice, zalejeme olejim, podusime, pridame pokrajanu papriku, rajcinu a dusime pod pokrievkou. Dopecieme v rure, obcas polievame vlastnou stavou a maso popichame dlhou pecienkovou vidlickou.

Baranina s fazuľou

600 g baraniny z prednej casti, 400 g suchej fazule, 2 cibule, mlete cierne korenie, 1 dl rajcinoveho pretlaku, 2 struciky cesnaku, 1 dl bieleho vina, sol, 2 lyzice oleja
Ocistenu a umytu suchu fazulu uvarime na makko, ale nesmie sa rozpadnut. Cibulu pokrajame na drobno a poprazime do zlta, posypeme korenim, posolime, zalejeme troskou vody, vlejeme na baraninu a pod pokrievkou dusime do makka. Pridame rajciakovy pretlak, pretlaceny cesnak a biele vino. Trochu este dusime, potom pridame fazulu a dobre spolu povarime.

nedeľa 12. februára 2017

Írsky guláš

500 g baranieho mäsa, 1 veľká cibuľa, 1 kapusta, 8 zemiakov, mleté čierne korenie, soľ, vývar z kosti
Baranie mäso narežeme na kocky a podusíme na cibuľke. Okoreníme, osolíme a keď je mäso polomäkké, pridáme rozrezanú kapustu a zemiaky narezané na kocky. Podlejeme vývarom z kosti a dusíme do mäkka.

Gulášová polievka z baranieho mäsa

300 g predneho baranieho masa, 50 g udenej slaniny, cibula, 70 g korenovej zeleniny, mleta cervena paprika, 2 lyzice rajciakoveho pretlaku, 4 lyzice leca, 400 g zemiakov, sol, mleta rasca, 2 struciky cesnaku
Slaninu pokrajame na male kocky, rozskvarime, pridame cibulu posekanu nadrobno, pokrajane maso a za staleho miesania oprazime. Potom pridame ocistenu a pokrajnu zeleninu, mletu cervenu papriku, rajciakovy pretlak a kratko oprazime. Primiesame leco, zalejeme vodou a uvarime takmer domakka. Nakoniec pridame zemiaky pokrajane na male kocky, sol a mletu rascu, uvarime do makka a dochutime rozotretym cesnakom.

Baraní perkelt s kapustou

600 g baranieho masa bez kosti, 400 g hlavkovej kapusty, 1 cibuls, 3 paradajky, 2 zelene papriky, mleta cervena paprika, sol, olej
Baranie maso zbavime tuku i blan, dobre umyjeme a pokrajame na kocky. Cibulu nadrobno posekame, spenime na oleji, pridame baraninu, ochutime solou a mletou cervenou paprikou. Pridame pokrajanu zelenu papriku, paradajky, podlejeme vodou a dusime. Ked je maso napoly makke, pridame pokrajanu kapustu a dusime. Podavame so zemlovymi knedlami.