utorok 18. októbra 2016

Hrianky so syrokremom a hlivami

Väčšie klobúčiky hlív opečieme na oleji, osolíme, okoreníme, prípadne posypeme vegetou.
Na teplé hrianky natrieme syrokrém. Na vrch poukladáme opečené klobúčiky hlív. Môžeme ozdobiť kečupom. 

Hrianky so šunkou a hlivami

300 h hlív, 30 g masla, soľ, korenie, 100 g šunky, 50 g tvrdého syra, mletá sladká paprika.
Hlivu pokrájame nadrobno a podusíme na masle, osolíme a okoreníme. Pripravíme si krajčeky sendviča. Na každý položíme vrstvu podusených hlív, plátok šunky a prikryjeme plátkom syra. Posypeme mletou sladkou červenou paprikou, dáme na plech a v horúcej rúre zapekáme dovtedy, kým sa syr nerozpustí.

pondelok 3. októbra 2016

Kávové zrná-recept

3 balíky detských keksov, 0,5 dl rumu, 80 g masla, 50 g vlašských orechov, 3 lyžice kávy, 200 g práškového cukru, papierové košíčky
Poleva: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku, ozdobná ryža Keksy spolu s orechmi zomelieme, dáme do misy, pridáme cukor, kávu, maslo, rum a vypracujeme hladkú hmotu. Na pocukrovanej doske urobíme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké kúsky. Z kúskov tvarujeme guľky a rúčkou varechy urobíme v strede každej guľky žliabok. Potrieme čokoládovou polevou, dáme na mriežku, ozdobíme ryžou a necháme zaschnúť. Potom vložíme do papierových košíčkov.
Poleva: Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Špagety s mletým mäsom

balenie talianskych špagiet ,500 g mletého mäsa (hovädzie s bravčovým) ,3 strúčiky cesnaku ,sušenú petržlenovú vňať , konzervu paradajok , olej , soľ , mleté čierne korenie, tvrdý syr
Na horúcom oleji opražíme prelisovaný cesnak a pridáme sušenú petržlenovú vňať.Pridáme mleté mäso a chvíľu podusíme. Asi po 15 minútach pridáme paradajky. Osolíme, okoreníme a necháme variť, až kým sa paradajky nerozvaria. Hotovú zmes dáme na špagety a navrch postrúhame tvrdý syr.

Kapor pečený s jablkami a chrenom

asi 1 kg kapra, soľ, 100 g chrenu, 250 g jabĺk, 1 citrón, 60 g strúhanky, olej na vyprážanie
Umyté a osolené porcie kapra vložíme do nádoby, navŕšime na ne postrúhaný chren premiešaný s olúpanými jablkami pokrájanými na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať v chladničke 5 hodín. Potom jednotlivé porcie kapra vyberieme, obalíme ich v strúhanke a pomaly pečieme na oleji z oboch strán. Nakoniec k porciám kapra pridáme chren s jablkami aj so šťavou a spoločne dopečieme. Pred podávaním na porcie kapra navŕšime upečené jablká s chrenom. Podávame so zemiakmi. 

Syrový puding s pažítkovou omáčkou

30 g masla, 30 g hrubej múky, 1 dl mlieka, 50 g tvrdého syra, 2 vajcia, soľ
Omáčka: 20 g masla, 30 g hladkej múky, 1 dl mlieka, voda, soľ, pažítka
Do masla pridáme múku, trochu popražíme, zalejeme mliekom a uvarime na hustú kašu. Do vychladnutej zamiešame žĺtky, na malé kocky pokrájaný syr, soľ a sneh ušľahaný z bielkov. Hmotu dáme do vymastených hrnčekov. Hrnčeky vložíme do nádoby s vodou a prikryté pomaly varíme 10 minút.
Omáčka: Z masla a múky pripravíme bledú zápražku. Zalejeme ju mliekom a vodou, posolíme a povaríme. Do hotovej dáme nadrobno pokrájanú pažítku. Uvarený puding vyklopíme a podávame s omáčkou.

Vaječná omeleta

4 vajcia, ½ dl mlieka, olej, soľ
Vajcia rozšľaháme s mliekom a soľou a na vymastenej palacinkovej forme upečieme 4 omelety.

Šunková omeleta

4 vajcia, 100 g šunky, soľ
Vajcia rozšľaháme so soľou a posekanou šunkou a na vymastenej palacinkovej forme upečieme 4 omelety.

Stratené vajcia v kôprovej omáčke

4 vajcia, voda, soľ, ocot
Omáčka: 30 g masla, 30 g hladkej múky, 2 dl mlieka, soľ, 10 g cukru, ocot, kôpor, voda
Do mierne vriacej okyslenej a posolenej vody opatrne vyklopíme čerstvé vajcia a necháme bielky zraziť.
Omáčka: Z masla a múky urobíme bledú zápražku, zalejeme mliekom a vodou, posolíme a povaríme. Okyslíme, osladíme a pridáme nadrobno posekaný kôpor.

Miešané vajcia so šunkou

4 vajcia, ½ dl mlieka, 100 g šunky, 30 g masti, soľ
Do masti vložíme posekanú šunku, popražíme a pridáme vajcia rozšľahané so soľou a mliekom. Miešame, až kým sa vajcia nezrazia.