sobota 3. septembra 2016

Čerešňová žemľovka

400 g sendviča, 1 kg čerešní, 120 g práškového cukru, 60 g masla, soľ, 4 dl mlieka, 3 vajcia
Maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami. Pridáme sendvič pokrájaný na plátky a navlhčený v mlieku, tuhý sneh a trochu soli. Zľahka primiešame vylúpané čerešne a dáme zapiecť na vymastený plech. Upečenú posypeme cukrom.

Lievance-recept

½ kg hrubej múky, 2 vajcia, soľ, ½ l mlieka, voda, 20 g droždia, 50 g cukru, 120 g lekváru, 200 g tvarohu, 60 g práškového cukru na posypanie, masť na pečenie
Droždie rozmiešame s cukrom, prilejeme vlažné mlieko, pridáme trocha múky a necháme nakysnúť. Potom do múky pridáme žĺtky, soľ, vlažnú vodu, nakysnutý kvások, sneh a všetko zamiešame. Dáme na teplé miesto nakysnúť. Cesto musí byť hustejšie ako na palacinky. Pečieme na horúcej vymastenej lievancovej forme. Upečené potrieme lekvárom, spojíme po 2 a posypeme tvarohom a cukrom.

Bavorské dolky

½ kg hrubej múky, ¼ l mlieka, 20 g droždia, 2 žĺtky, 50 g masla, 50 g cukru, soľ, 100 g lekváru, 150 g tvarohu, 40 g vanilkového cukru, masť na vyprážanie
Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, žĺtky, soľ, roztopené maslo a vypracujeme cesto. Necháme ho stáť na teplom mieste, aby nakyslo. Nakysnuté na pomúčenom lopári vyvaľkáme a okrúhlou formičkou vypichujeme krúžky, ktoré necháme znova nakysnúť. Potom ich vyprážame v horúcej masti. Vypražené potrieme lekvárom a posypeme tvarohom a cukrom.

Parené buchty-recept

½ kg hrubej múky, 20 g droždia, 20 g cukru, soľ, vajce, mlieko, 150 g slivkového lekváru, 100 g masti, 80 g maku, 100 g práškového cukru
Do múky pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, vajce, soľ, cukor a vypracujeme redšie cesto ako na buchty. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť, vykysnuté dáme na pomúčený lopár, vyvaľkáme, pokrájame na 16 rovnakých štvorcov a naplníme lekvárom. Cesto dobre spojíme a necháme znova nakysnúť. Nakysnuté dáme variť do vriacej osolenej vody. Varíme 5 minút. Uvarené popicháme vidličkou, pomastíme a posypeme zomletým makom a cukrom.

Lokše s lekvarom

600 g zemiakov, 200 g hladkej múky, soľ, žĺtok, 100 g masla, 150 g slivkového lekváru, 150 g tvarohu, 100 g práškového cukru
Uvarené a pretlačené zemiaky zamiesime s múkou, žĺtkom a soľou. Na pomúčenom lopári cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, vyvaľkáme do kruhu a upečieme na sporáku. Upečené potrieme maslom, lekvárom, stočíme a posypeme tvarohom a cukrom.

Tvarohové knedlíčky

40 g masla, 40 g práškového cukru, ½ kg mäkkého tvarohu, soľ, 5 žemlí, vajce, mlieko, citrónová kôra, 60 g krupice, 120 g marhuľového lekváru, 60 g strúhanky, 80 g masla na opraženie strúhanky
Maslo vymiešame s cukrom a žĺtkom, pridáme žemle pokrájané na drobné kocky a navlhčené posoleným mliekom, tvaroh, postrúhanú citrónovú kôru, sneh a krupicu. Všetko dobre premiešame a necháme 15 minút stáť. Potom formujeme menšie knedličky, ktoré uvaríme vo vriacej vode, a to miernom ohni 4 minúty. Uvarené vyberieme na mastný plech. Posypeme strúhankou opraženou na masle a polejeme rozriedeným lekvárom.

Žemle plnené tvarohom

8 žemlá, mlieko, 40 g masla
Plnka: ½ kg tvarohu, 120 g práškového cukru, 2 žĺtky, citrónová kôra, 20 g hrozienok
Zo žemlá skrojíme vŕšky a malou lyžičkou vyberieme striedku. Namočíme ich do mlieka, uložíme na vymastený plech a naplníme. Naplnené prikryjeme navlhčenými vŕškami a dáme piecť, pričom ich polievame mliekom.
Plnka: Cukor vymiešame so žĺtkami, pridáme tvaroh, postrúhanú citrónovú kôru a hrozienka.

Kysnutý kapustový závin

400 g hrubej múky, 20 g droždia, žĺtok, soľ, 40 g cukru, 40 g masti, mlieko Plnka: 1 kg hlávkovej kapusty, 100 g masti, 100 g kryštálového cukru, soľ, mleté čierne korenie
Do múky pridáme droždie rozmiešame s cukrom, vlažné mlieko, žĺtok, soľ a maslo. Urobíme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté dáme na pomúčený lopár, vyvaľkáme do obdĺžnika a naplníme kapustou. Stočíme, dáme na vymastený plech, necháme vykysnúť, potrieme rozpustenou masťou a upečieme.
Plnka: Na masť dáme cukor a upražíme ho na karamel. Potom pridáme postrúhanú kapustu, soľ, korenie a zakryté dusíme. Plníme vychladnutou plnkou. Namiesto kapusty cesto môžeme naplniť aj surovými postrúhanými jablkami a posypať škoricou a cukrom.

Vločkové palacinky s jablkami

2 dl mlieka, 2 vajcia, soľ, ¼ kg jabĺk, 120 g ovsených vločiek, 20 g práškového cukru, 80 g masti, cukor na posypanie, škorica
Do vlažného mlieka vysypeme vločky a necháme štvrť hodiny stáť. Potom pridáme postrúhané neolúpané jablká, vajcia, soľ, cukor. Spolu premiešame a pečieme na horúcej masti. Upečené posypeme škoricovým cukrom.

Kysnuté omelety s jablkami

400 g hrubej múky, 2 vajcia, ½ l mlieka, 20 g droždia, voda, soľ, 40 g cukru, 300 g jabĺk, masť na pečenie, 80 g práškového cukru, škorica
Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, vajcia, soľ a podľa potreby vlažnej vody. Zamiešame, pridáme postrúhané očistené jablká a necháme nakysnúť. Na horúcej masti pečieme omelety a upečené posypeme škoricovým cukrom.