piatok 30. septembra 2016

Plnený hroznový list

½ kg baranieho mäsa z pliecka, soľ, 2 vajcia, mleté čierne korenie, 1 ½ žemle, mäta prieporná, cibuľa, 16 hroznových listov, ½ dl oleja, 1 dl vína, 100 g rajčiakového pretlaku, mletá škorica
Mäso umyjeme, pokrájame, zomelieme, pridáme namočenú a vytlačenú žemľu, vajcia, soľ, mleté korenie, postrúhanú cibuľu, mätu piepornú a všetko dobre pomiešame. Hroznové listy umyjeme, dáme 2 na seba a do stredu vložíme mleté mäso. Listy zvinieme, vložíme do rajnice, do ktorej sme dali olej, trochu podlejeme vodou a vínom a prikryté dusíme pol hodiny. Potom listy vyberieme, do šťavy pridáme rajčiakový pretlak, mletú škoricu, soľ a necháme prevrieť. Plnené listy uložíme na misu a polejeme šťavou.

utorok 27. septembra 2016

Mafinky

2 šálky múky polohrubej., 1 1/2 šálky kryštálového cukru., 1 1/2 čl sódy bikarbóny., 2 čl mletej škorice., 1/2 čl soli., 2 šálky strúhanej mrkvy., 1/2 šálky mletých orechov., 1 očistené postrúhané jablko., 1/2 šálky kokosu (hrubší je lepší)., 1/2 šálky hrozienok., 1 bal. vanilkového cukru
Všetko spolu dobre vymiešať a pridať vymiešané 3 vajíčka s 3/4 šálky oleja a zľahka premiešať. Naplniť do košíkov a upiecť.

Baranie rebierko po anglicky

4 rebierka, soľ, mleté čierne korenie, 10 g oleja, 2 strúčiky cesnaku
Cesnakové maslo – 100 g masla, 50 g oleja, 1 surový a 1 varený žĺtok, 2 strúčiky cesnaku, citrón, worcestererovej omáčka, mleté čierne korenie,
Rebierka naklepeme, potrieme soľou, cesnakom, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme 2 hododiny v chlade. Po vyhriatí grilu vložíme rebierka na rošt a grilujeme asi 9 minút z oboch strán. Rebierka ozdobíme cesnakovým maslom.

Cesnakové maslo – Varený strúhaný žĺtok utrieme s maslom, pridáme surový žĺtok a po častiach prikvapkávame olej. Utvorí sa hustá majonéza, do ktorej pridáme utrený cesnak, worcesterovú omáčku, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a mleté čierne korenie.

Jahňací chrbát-recept

1 ½ kg jahňacieho chrbáta, 4 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, soľ,
Mätová omáčka – 2 kyselkavé jablká, 400 g mätového želé, 1 PL citrónovej šťavy, 6 vetvičiek medovky,
Mätové želé – 4 až 5 byliniek mäty piepornej, 1300 ml vody, 600 ml cukru,
Mäso osušíme, vrchnú vrstvu nakrojíme. Olej zmiešame s citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom, soľou a potrieme chrbát. Napichneme na ražeň, otáčame a natierame olejom. Grilujeme 40 – 50 minút.
Omáčka – Jablká ošúpeme, najemno postrúhame a uvaríme s mätovým želé. Pridáme citrónovú šťavu, 4 vetvičky medovky posekáme a primiešame. Mäso necháme 10 minút postáť, ozdobíme medovkou a podávame s teplou či studenou omáčkou.

Želé – Byľky mäty asi 1 hodinu povaríme vo vode (aby ostalo 1000 ml vývaru), scedíme, pridáme cukor a varíme do zhustnutia ako lekvár. 

Baranie rebierko s hriankami

4 baranie rebierka, 60 g oleja, ¾ kg zemiakov, špenát, cesnak, soľ
Naklepané rebierka osolíme, potrieme cesnakom, olejom a necháme odpočinúť. Pripravíme si dusený špenát a grilované hrianky.
Hrianky – Olúpané zemiaky nakrájame na plátky a grilujeme z oboch strán do červena v rúre. Hotové ich premiešame v mise so soľou a cesnakom. Špenát pripravíme bežným spôsobom. Rebierka grilujeme z každej strany 4 minúty.

Kuracia pečeň s anglickou slaninou na ražni

400 g kuracej pečene, soľ, mleté čierne korenie, 100 g anglickej slaniny.
Kuraciu pečeň rýchlo umyjeme a pokrájame na kúsky. Trošku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Anglickú slaninu nakrájame na tenké plátky a striedavo s pečeňou napichujeme na malé ražne alebo tenké drievka. Pripravené ražne pokladáme na rozohriaty grilovací rošt a po každej strane grilujeme 3 minúty, alebo opekáme v rozpálenom oleji. Hneď podávame.

Kuracia pečeň na ražni

500 g hydinovej pečene, 150 g šunky, 100 g šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, 60 g oleja, 2 veľké jablká, maslo na opekanie, 4 krajce bieleho chleba, petržlenová vňať.
Umytú pečeň usušíme a pokrájame na kocky. Plátky šunky pokrájame na štvrťky, hlavičky šampiňónov necháme odkvapkať na site. Všetko striedavo napichujeme na ihly, osolíme, okoreníme a pečieme 5 minút na horúcom oleji. Olúpané jablká, z ktorých sme odstránili jadrá, pokrájame na kocky veľké asi 1 cm, opečieme na horúcom oleji spolu s kockami bieleho chleba do zlatista. Na zohriatú misu položíme ihly, obložíme ich chlebom a jablkami a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ako prílohy podávame červenú repu, šalát so syrom a zemiaky.

Kuracia pečeň na hubach

20 dkg kuracej pečene, 20 dkg húb z konzervy, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, soľ, korenie, červená paprika
Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme papriku, na väčšie kúsky pokrájanú kuraciu pečeň, na tenko nakrájané huby. Okoreníme, ak treba podlejeme troškou vody a krátko pečieme s malým množstvom šťavy. Podávame s varenou ryžou. 

Baranie kotlety so zemiakmi

600 g baraních kotliet s kosťou, soľ, 4 strúčiky cesnaku, 40 g masti, 1 cibuľa, 200 g zemiakov 
Baranie kotlety naklepeme, mäso pri kosti narežeme, osolíme a potrieme z obidvoch strán rozotretým cesnakom. V rozohriatej masti speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme kotlety a opečieme z obidvoch strán Podlejeme trochou horúcej vody alebo mäsového vývaru, prikryjeme a dusíme. Keď sú kotlety skoro mäkké, pridáme očistené zemiaky pokrájané na malé kocky. Jeden zemiak postrúhame do šťavy na zahustenie, prikryjeme a udusíme do mäkka.

Pečené jahňacie stehno

600 g jahňacieho stehna, 20 g cesnaku, 80 g mrkvy, 50 g zeleru, 40 g cibule, korenie, soľ, provensálske korenie, 80 g masla, 1 lyžica maizeny, sójová omáčka 
Stehno umyjeme, odblaníme a prešpikujeme cesnakom. Mrkvu, zeler a cibuľu nakrájame na kocky, dáme do pekáča spolu so stehnom a pečieme 20-25 minút v rúre pri teplote 200 °C. Potom mäso vyberieme, osolíme, okoreníme provensálskym korením, obložíme plátkami masla, podlejeme vodou a pečieme pri teplote 100 °C dve a pol hodiny. Keď je mäso hotové, vyberieme ho a zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Do výpeku dáme 4 dl vody a privedieme do varu. V osobitnom hrnčeku rozrobíme vodu s 1 lyžičkou maizeny, necháme zovrieť, pokvapkáme sójovou omáčkou. Zeleninu s výpekom prepasírujeme cez sitko, zmiešame s maizenovou šťavou. Vznikne zlatohnedá omáčka. Servírujeme na oválnej mise, obložené ružičkami zo zemiakového pyré, ozdobené zelenou čínskou fazuľkou.