cesto
: 500 g hladká múka, kocka kvasnice, 350 ml. vlažné mlieko, 1
čaj. lyž.cukor (kvôli kvásku), 1/2 čaj. lyž.soli, 2 polievkové
lyžice oleja
plnka : tvarohová, maková, orechová /podľa fantázie/
plnka : tvarohová, maková, orechová /podľa fantázie/
Zo
surovín vymiesime cesto a dáme ho kysnúť na 1 hodinu. Po
vykysnutí ho rozvaľkáme na pomúčenej doske (ako pri kysnutých
závinoch).Plnku natrieme na rozvaľkané cesto a urobíme z neho
dlhší závin, ktorý ešte pri prekladaní na plech trocha
natiahneme, aby sme z neho mohli urobiť kruh. Tento závin ostrým
nožom ponakrajujeme od krajov ku stredu. Nie však celkom prerezať.
Jednotlivé narezané časti povytáčame aby ležali na reznej
strane. S tvarohovou plnkou je to trocha komplikovanejšie, lebo
je mäkká (môžete na tento koláč použiť akúkoľvek inú
plnku-kakaovú, makovú, orechovú apod. s tými sa to ľahšie
obracia). Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť asi 20
minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a riadne
aj medzi zárezmi. Dáme ho piecť na asi 25 minút pri teplote 200
st. Celzia v elektrickej rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára