nedeľa 4. septembra 2016

Kysnutý kvet

cesto : 500 g hladká múka, kocka kvasnice, 350 ml. vlažné mlieko, 1 čaj. lyž.cukor (kvôli kvásku), 1/2 čaj. lyž.soli, 2 polievkové lyžice oleja
plnka : tvarohová, maková, orechová /podľa fantázie/
Zo surovín vymiesime cesto a dáme ho kysnúť na 1 hodinu. Po vykysnutí ho rozvaľkáme na pomúčenej doske (ako pri kysnutých závinoch).Plnku natrieme na rozvaľkané cesto a urobíme z neho dlhší závin, ktorý ešte pri prekladaní na plech trocha natiahneme, aby sme z neho mohli urobiť kruh. Tento závin ostrým nožom ponakrajujeme od krajov ku stredu. Nie však celkom prerezať. Jednotlivé narezané časti povytáčame aby ležali na reznej strane. S tvarohovou plnkou je to trocha komplikovanejšie, lebo je mäkká (môžete na tento koláč použiť akúkoľvek inú plnku-kakaovú, makovú, orechovú apod. s tými sa to ľahšie obracia). Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť asi 20 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a riadne aj medzi zárezmi. Dáme ho piecť na asi 25 minút pri teplote 200 st. Celzia v elektrickej rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára