350
g polohrubej múky, 80 g masla, 40 g práškového cukru, 3 vrecúška
vanilkového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, citrónovú
kôru, 1 dl mlieka, škorica, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie,
1 kg ošúpaných a nahrubo postrúhaných jabĺk, piškótovú
strúhanku (nastrúhané detské piškóty)
Z
múky, masla, cukru, vanilkového cukru, kypriaceho prášku,
citrónovej kôry, mlieka a vajca vymiesime na doske hladké cesto.
Keď sa lepí, pridáme múku. Cesto rozdelíme na 2 polovice, každú
rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozvaľkané cesto položíme, pomocou
valčeka, na suchý plech. Navrstvíme jablká (aj so šťavou),
posypeme 2 baleniami vanilkového cukru, škoricou a piškótovou
strúhankou. Položíme druhé cesto, zatlačíme okraje, navrchu
natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou. Pečieme pri
180 stupňoch Celzia asi 15 minút, kým nie je povrch zlatistý.
Upečený koláč necháme vychladnúť a asi dve hodiny odstáť,
aby cesto od jabĺk navlhlo. Ešte lepší je na druhý deň.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára