35
dkg hladkej múky, na hrot noža kypriaceho prášku,30 dkg masla, 20
dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, kôru 1 citróna
na ozdobenie: 1 oplátku na pečenie, 20 dkg ríbezľovej marmelády, 5 dkg mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie
na ozdobenie: 1 oplátku na pečenie, 20 dkg ríbezľovej marmelády, 5 dkg mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie
Pomleté
oriešky vysypeme na pracovnú dosku. Pomiešame múku s kypriacim
práškom, preosejeme na oriešky a v strede urobíme priehlbinu.
Zmäknuté maslo rozdelíme na malé kusy. Do priehlbiny dáme maslo,
práškový cukor, vajce, žĺtok, štipku soli, 1 čajovú
lyžičku vanilínového cukru, postrúhanú citrónovú kôru,
štipku zomletej škorice a mletých klinčekov; spolu s múkou a
orieškami vymiesime na hladké cesto. Cesto postavíme asi na 1
hodiny na chladné miesto. Rúru na pečenie predhrejeme na
160°C.Vymažeme maslom tortovú formu (s priemerom cca. 24 cm) a
poprášime múkou. Premiesime cesto, 2/3 vtlačíme do formy,
vyrežeme oplátku na správny tvar, položíme na cesto a potrieme
marmeládou. Z dvoch tretín zvyšku cesta vyformujeme valček a
položíme ho do formy ako okraj. Ostatné cesto vyformujeme do
tenkých šúľancov a poukladáme na tortu v tvare mriežky,
potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu torty nasypeme mandľové
lupienky. tortu pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ju
vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Pred podávaním
vyberieme tortu z formy a posypeme práškovým cukrom. Osobitne
vkusne pôsobí, ak stred torty prikryjeme menšou šablónou z
tvrdého papiera a nezakrytú plochu posypeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára