piatok 9. septembra 2016

Linecká torta

35 dkg hladkej múky, na hrot noža kypriaceho prášku,30 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, kôru 1 citróna
na ozdobenie: 1 oplátku na pečenie, 20 dkg ríbezľovej marmelády, 5 dkg mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie
Pomleté oriešky vysypeme na pracovnú dosku. Pomiešame múku s kypriacim práškom, preosejeme na oriešky a v strede urobíme priehlbinu. Zmäknuté maslo rozdelíme na malé kusy. Do priehlbiny dáme maslo, práškový cukor, vajce, žĺtok, štipku soli, 1 čajovú lyžičku vanilínového cukru, postrúhanú citrónovú kôru, štipku zomletej škorice a mletých klinčekov; spolu s múkou a orieškami vymiesime na hladké cesto. Cesto postavíme asi na 1 hodiny na chladné miesto. Rúru na pečenie predhrejeme na 160°C.Vymažeme maslom tortovú formu (s priemerom cca. 24 cm) a poprášime múkou. Premiesime cesto, 2/3 vtlačíme do formy, vyrežeme oplátku na správny tvar, položíme na cesto a potrieme marmeládou. Z dvoch tretín zvyšku cesta vyformujeme valček a položíme ho do formy ako okraj. Ostatné cesto vyformujeme do tenkých šúľancov a poukladáme na tortu v tvare mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu torty nasypeme mandľové lupienky. tortu pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ju vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Pred podávaním vyberieme tortu z formy a posypeme práškovým cukrom. Osobitne vkusne pôsobí, ak stred torty prikryjeme menšou šablónou z tvrdého papiera a nezakrytú plochu posypeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára