štvrtok 8. septembra 2016

Kysnutý závin

500 g polohrubej múky, 250 mlieka, 40 g kvasníc, 1 PL kryštálového cukru, 120 g práškového cukru, 2 vajcia, 200 g masla, trochu soli
Plnka: 300 g maku, 100 g kryštálového cukru, 4 dl mlieka, mletá škorica, vanilínový cukor, hrozienka namočené v rume

Všetky ingrediencie na cesto si vyberieme na pracovnú plochu a necháme chvíľu postáť, aby získali rovnakú izbovú teplotu. V malej miske zmiešame mlieko, 1 PL múky, 1 PL cukru, kvasnice a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnutý kvások zmiešame so zvyšnou preosiatou múkou, vajcami, roztopeným maslom a štipkou soli. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste 45 minút kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: zomletý mak zmiešame s cukrom, zalejeme vriacim mliekom a necháme zapariť. Do vychladnutej zmesi primiešame vanilínový cukor, mletú škoricu a hrozienka namočené v rume. Vykysnuté cesto ešte raz premiešame a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Makovou plnkou natrieme cesto, opatrne ho zvinieme a necháme opäť 20 minút odležať. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch 50 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára