41
g droždia (1 kocka), 750 g polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 180 g
masla, 180 g cukru, 3 žĺtky, citrónová kôra z 1 citróna, 70 g
mandlí, 40 g hrozienok, 1/2 vajca na potretie, štipka soli
(suroviny sú pre dva bochníky)
Príprava
kvásku: Do časti vlažného mlieka (cca 50 ml) lyžičkou cukru a
lyžičkou hladkej múky rozdrobíme droždí. Rozmiešame, posypeme
ešte 1 lyžičkou hladkej múky, zakryjeme utierkou a necháme
kysnúť asi 30 minút. Cesto: Do misy dáme múku premiešanú so
štipkou soli, pridáme cukor, žĺtky, rozpustené maslo (nesmie byť
horúce), vykysnutý kvások, vlažné mlieko a citrónovú kôru a
vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme na dosku a vypracujeme
rukami, až kým sa nebude lepiť na dosku (prisypávame vždy trochu
polohrubej múky). Nakoniec do neho pridáme hrozienka a nasekané
mandle. Dáme späť do misy, poprášime múkou, prikryjeme obrúskom
a necháme v teple kysnúť. Keď je cesta dvakrát toľko (tzn.
podľa teploty v miestnosti za hodinu a viac), vyklopíme ho na dosku
a vyvaľkáme bochníky. Ak robíme dva bochníky na jeden plech a
chceme ich mať zo všetkých strán rovnomerne upečené, posadíme
každý bochník na samostatný papier, aby sme ich mohli ku koncu
pečenia otočiť. Utvorené bochníky necháme nakysnúť. Potom ich
potrieme našľahaným vajcom, posypeme nakrájanými mandľami.
Bochníky dáme piecť do dobre vyhriatej trúby, potom oheň
zmiernime a dopekáme. Pečieme podľa veľkosti 3/4 hodiny aţ 1
hodinu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára