2
dl mlieko (vlažné), 1 PL cukor práškový, 15 g droždie /
kvasnice, 300 g múka hladká, 1 ks vajce, 1 dl olej, štipka soli, 2
PL hrozienka (vopred namočené v rume), mandle (sekané, podľa
chuti,) 2 PL mlieko (na potretie venca), 2 PL džem (marhuľový, na
potretie), mandle (sekané, na ozdobu), hrozienka (na ozdobu), ovocie
(sušené, na ozdobu)
Z
mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Múku preosejeme a
pridáme do nej vajíčko, olej, soľ, kvások a zvyšné mlieko.
Všetko spolu spracujeme na hladké cesto a necháme nakysnúť na
cca 30 minút. Potom do cesta primiešame hrozienka a mandle a zase
necháme kysnúť cca 40 minút. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na
tri časti, z každej vyvaľkáme dlhý šúľok a upletieme vrkoč,
ktorý stočíme do tvaru venca a dáme na plech a ešte necháme
pokysnúť cca 30 minút. Vrch venca potrieme mliekom a dáme piecť
(teplovzdušnú rúru nepredhrievame). Pečieme asi 25 – 35 minút.
Po upečení veniec polejeme prevarenou marhuľovou marmeládou s 1
PL vody a ozdobíme podľa fantázie, hrozienkami, mandľami a
sušeným ovocím, napr. ananás, alebo papája.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára