800
g bravčového karé, strúčik cesnaku, päť pomarančov, 100 g
prerastenej slaninky, 40 g masla, 150 ml bieleho suchého vína,
oregano, šťavu zo šiestich pomarančov
Cesnak
ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Z jedného pomaranča
olúpeme pomarančovú časť kôry a pokrájame ju na tenké pásiky.
Do karé urobíme na viacerých miestach zárezy a do každého
vložíme plátok cesnaku a rez pomarančovej kôry. Okraje rezu
stlačíme. Mäso osolíme, okoreníme a obalíme plátkami slaninky.
Upevníme ich špáradlami alebo kúskami drevených špajdlí. Na
panvici rozpustíme 20 g masla a obalené karé na ňom krátko
opečieme. Podlejeme ho 150 ml suchého bieleho vína, teplotu
znížime na minimum a dusíme, kým sa víno nevyredukuje na
polovičné množstvo. Pridáme oregano, šťavu zo šiestich
pomarančov a krátko podusíme. Mäso so šťavou preložíme do
rúry vyhriatej na 180 stupňov, prikryjeme alobalom a pečieme asi
40 minút. Potom alobal odstránime a okolo mäsa uložíme štyri
pomaranče prekrojené priečne na polovicu. Vznikne nám osem ružíc.
Na každú položíme kúsok masla, osolíme, okoreníme a dáme s
mäsom ešte na ďalších 20 minút zapiecť. Upečené mäsko
necháme aspoň 10 minút odpočívať, až potom ho pokrájame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára