8
vajec, 250 g práškového cukru, 250 g mletých vlašských orechov,
50 g čokolády, 50 g kandizovaného ovocia, ostrúhaná kôra z
citróna, 200 ml červeného vína, 5 kociek kryštálového cukru, 4
klinčeky, celá škorica, 4 lyžice rumu, lyžica citrónovej šťavy,
250 ml smotany na šľahanie, lyžica práškového cukru,
poleva : 100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého rastlinného tuku, lyžička oleja
poleva : 100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého rastlinného tuku, lyžička oleja
Vajcia
rozdelíme. Žĺtky vymiešame dopenista s cukrom, pridáme
rozpustenú čokoládu,nakrájané kandizované ovocie, najemno
ostrúhanú citrónovú kôru a mleté orechy.Z bielkov vyšľaháme
tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Cesto
vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme v mierne vyhriatej rúre približne 40 minút. Po upečení
necháme mierne vychladnúť vo forme, vyklopíme a necháme úplne
vychladnúť na kuchynskej mriežke.Červené víno prevaríme s
kockovým cukrom, so škoricou a s klinčekmi, pridáme rum a
citrónovú šťavu. Vínovou zmesou pokvapkáme vychladnutý korpus
a necháme poriadne vsiaknuť. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme
čokoládu spolu s tukom a olejom. Necháme mierne vychladnúť a
polejeme ňou tortu. Pred podávaním tortu ozdobíme šľahačkou
vyšľahanou s cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára