nedeľa 4. septembra 2016

Croissanty-recept

40 g droždia, 250 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 2 vajcia, 250 g masla, tuk na vymastenie plechu
Droždie zmiešame s vlažným mliekom a so 4 lyžicami múky. Kvások necháme vykysnúť 30 minút. Zvyšnú preosiatu múku osolíme,pridáme vajcia a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké redšie cesto, ktoré necháme kysnúť 2 až 3 hodiny pri teplote asi 15 °C. Počas kysnutia cesto dvakrát zľahka prepracujeme.Maslo necháme zmäknúť v izbovej teplote.Len čo sa objem cesta zdvojnásobí, dôkladne ho premiesime a vyvaľkáme z neho štvorec s veľkosťou 25 x 25 cm. Do stredu dáme zmäknuté maslo a rožky cesta tesne zložíme ako obálku. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny do stredu a necháme 5 minút odpočívať. Potom ho znova rozvaľkáme a poprekladáme. Postup opakujeme ešte raz. Nakoniec necháme cesto 20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s veľkosťou 50 x 30 cm a rozkrájame na pásy široké 15 cm. Pásy rozkrájame na trojuholníky, ktoré zvinieme od širšej strany k špičke a zohneme do tvaru rožka. Na vymastený plech poukladáme rožky nie príliš natesno, prikryjeme ich vlhkou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C a croissanty pečieme 12 minút. Podávame ešte teplé ku káve alebo aj ako pohostenie k vínu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára