40
g droždia, 250 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 2
vajcia, 250 g masla, tuk na vymastenie plechu
Droždie
zmiešame s vlažným mliekom a so 4 lyžicami múky. Kvások necháme
vykysnúť 30 minút. Zvyšnú preosiatu múku osolíme,pridáme
vajcia a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké redšie cesto, ktoré
necháme kysnúť 2 až 3 hodiny pri teplote asi 15 °C. Počas
kysnutia cesto dvakrát zľahka prepracujeme.Maslo necháme zmäknúť
v izbovej teplote.Len čo sa objem cesta zdvojnásobí, dôkladne ho
premiesime a vyvaľkáme z neho štvorec s veľkosťou 25 x 25
cm. Do stredu dáme zmäknuté maslo a rožky cesta tesne zložíme
ako obálku. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny
do stredu a necháme 5 minút odpočívať. Potom ho znova rozvaľkáme
a poprekladáme. Postup opakujeme ešte raz. Nakoniec necháme cesto
20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.Vykysnuté cesto rozvaľkáme
na plát s veľkosťou 50 x 30 cm a rozkrájame na pásy široké 15
cm. Pásy rozkrájame na trojuholníky, ktoré zvinieme od širšej
strany k špičke a zohneme do tvaru rožka. Na vymastený plech
poukladáme rožky nie príliš natesno, prikryjeme ich vlhkou
utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Rúru predhrejeme
na 200 °C a croissanty pečieme 12 minút. Podávame ešte teplé ku
káve alebo aj ako pohostenie k vínu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára